Tuesday, April 14, 2009

as per request...

dek kerana permintaan ramai yg menanyakan resepi puding roti spesel ku ini..(siap yg sms tu bgtau terliuq) maka aku tertanya2 adekah ia sesedap tahap gaban?? hehe aku yg wat sendrik pun mau tanya org lagi ke?

okla ni adelah pusing roti spesel yg 'ter-eksiden' sebenonye...aku main campak je apa yg ada..so pasni sape2 yg terliur tu silakanlah buat ye..kalo x sedap jgn salahkan aku..salahkan ketua kampung jiran nenek tiri abang ipar pakmat tempe seberang jalan hujung simpang umah dekat sungai sana nunnn!!!

bahan2 nye:
  • dah nama puding roti kenalah ada roti ek..roti gardenia 7-8 keping yg dikoyak2 kasar
  • fresh milk 1 kotak kecik
  • susu pekat 2-3 sudu
  • susu sejat separuh tin
  • esen vanila 1 sudu kecik
  • gula pasir (gula tau bukan pasir kang jadik puding roti berpasir lak)
  • mix kismis
  • buah2an...kat sini aku guna pisang yg dipotong slice kecik2..kalo ada laici pun bleh gak, durian ke cempedak ke lantak korang le nak buh apa..jgn buh buah kelapa ke jambu batu dah le..mau ada tercekik mkn puding roti ni nanti..hehehhe

cara2nye:
  • roti yg dah dikoyak kasar2 td tu, campur dgn fresh milk tu...godak2 biar syerasyi gitu...
  • masuk susu pekat, kalo sape2 suka manis masuk lebih sikit.
  • pastu susu sejat dgn esen vanila...godak2 lagi
  • then buh dlm loyang..buh adunan roti+susu td 1 layer..ratakan
  • pastu susu pisang td biar penuh loyang (1 layer gak)
  • then tabur gula pasir...tabur2 manja fitu
  • then tabur kismis
  • pastu ulang balik buh adunan roti td
  • ulang step seterusnya sampaile habis
  • last2 skali kat layer atas tu, kalo boleh buh pisang byk2 smpi tutup semua..aku buh sikit je sbb pisang dah tinggal ciput time tu...
  • lepas buh pisang, tabur gula ngan kismis
panaskan oven dlm 10-15mins, 180-200'c. then bila oven dah pns, bakar puding roti korang sampai betul2 msk. nak tau msk senang je, cucuk bhgn tgh puding dgn pencungkil gigi YANG BELUM DIGUNAKAN ..bila x melekat tu means dah msk le...


tadaaa.....atee bila dah msk cengginila rope nye...
bila dah sejuk, potong le utk dihidangkan..atee kome jgnle pelahap sgt sampai nak perabihkan semua..bg le kat jiran sebelah nun...sbb bau dia gak menusuk jiwa tau..hehehhe..x baik tau kalo jiran dah bau kita masak, wajib kena sedekah sikit..hehehhe
kalo nak kasi syahdu lagik, ms mkn puding ni, buh susu sejat sket..biar basah2 gitu...

ok, sekian dr Chef Yan, kite berjmpa lagi ye puan2 diwaktu dan hari yg sama dlm rancangan Oven vs Microwave..heheheh


Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

6 comments:

ibnatumusa said...

hik hik hik... tq... nnt kWan cube buat dan kWan khabarkan hasilnyer nnt... tq tq tq

purple_lav said...

aduii kak yan ni..sempat lagi wat lawoks tu...sedap le plok tgk, tp malas nk wat. nnt nk g taman melati nk suh kakyan wat ler...nk p makan jer...bleh tak? ahaks

Shahida said...

uihh..nampak cam sodap
nk kena coba nih
cobaannnn...

ryani said...

KWan: ok chaiyok2 jgn x buat lak..hehehhe..nanti bgtau ek =D

pija: adoii manyak cantekk!! tp demi mak buyung akaq rela...mana tau lekat aura..hehehe...tp syaratnye pija kena bwk bahan2nye, kyan tukang buat je okeh ;p

ida: haa ida apa lagi?? cobaan pun cobaan la...try la nanti ek..heheh

purple_lav said...

ala baru jer nak berangan...p ketuk umah kakyan, kakyan dh siap hidang kt atas meja. huar...huar..

ryani said...

pija: bykle hang punye berangan...sekali hang ketuk, ceq ketuk pale hang!! hehhehe...nak kite buat meh bwkkan bahan, sekali dgn stock lauk sebulan..hahahahha