Monday, September 14, 2009

6 hari sebelum raya...

sebelum kita membebel panjang meh layan kad raya dulu....

dari lutfi, najwa & waseem.. kalo kesempatan kite jupe di ganung okeh?? berehhhhh


dari udey ismail...x sabar nak tgk pics raya dia nanti =D


kak madiha sekeluarga.....time kasih atas idea2 masakan akak yg hebat..tp saya buat jarang2...heheheh

tu e-card, kad raya real pun ada tapi nanti la aku amik pics ok...

hari ni ramadhan ke-24...kejap je kan ramadhan berlalu...tgk2 kita dah dalam minggu akhir dan dalam 10 malam terakhir ramadhan, dimana saat ni la kita berlumba2 meningkatkan amal ibadah dan jugak berlumba2 memenuhi ruang shopping complex men'derma' wang gaji ke mesin cashier jusco, sogo, klcc, sg wang, pavilion, one utama etc etc....

aku dalam kategori mana???

hehehhe...dua2 ada...dont worry...aku adil lagi saksama...ceshhh!! citer shoping raya dah setel...awal2 dah shoping dan dah setel ari khamis malam jumaat lepas di mana perkara terakhir dlm listing shopping raya adalah baju melayu hubby dan sandal raya dia...

tahun ni persiapan raya ala carte je..eh ala carte pulak, ala kadar lee...heheheh
xde apa yang extravaganza sangat..aku pun macam x bape enjoy sangat nak sambut raya, sebab sayangkan sangat suasana ramadhan ni...aku memang suka bulan ramadhan, bagi aku syawal untuk budak2 je...hmmm kalaulah ada anak, agaknya aku lah yg paling sibuk menyoping baju raya anak sampai ke sudah..

kebetulan pulak ramadhan disambut dengan keadaan aku yang x berapa sihat. yang aku dok mual-mual tu laa....opsss...jangan pikir bukan2..jangkaan korang sama sekali salah..memang ada yang bertanyakan hal itu dan time kasih atas keprihatinan anda cewahhh tapi aku belum lagi menuju ke 'arah' itu ye puan2...kalo betul dah lama aku wat announcement teleconference live lagik!! hahahhaha

seperti yang korang sedia maklum, aku kan mengalami gastrik yang tahap melampau jugak..opss..tapi gastrik bukanla satu alasan untuk aku x berpuasa...no no no no no noooooo!!! sebelum ramadhan lagi aku try untuk berpuasa tapi asyik x kesampaian lebih2 lagi bila perut ni nak berdondang sayang mintak diisi seawal pagi lagik..kebetulan minggu pertama puasa aku dah kantoi so agak teruji jugak minda dan hati nak menghadapi hari pertama berpuasa yakni ramadhan ke-8 =P

jam 10-11 perut dah memulas2, angin, sebu, mual semua berkombinasi dengan jayanya dalam perut aku ni. hubby dah suruh buka tapi aku kuatkan hati..."sabar...sabar...ni semua dugaan..." itulah pujukan dan motivasi buat diri sendiri..akhirnya puasa pertama dapat diselesaikan dengan jayanya..alhamdulillah...

esok, lusa, tulat, tungging dan hari2 selepas itu, sama jugak...sebelum kol 12 tengahari, rasa yang sama yang berulang2 tapi aku sabar..sabar...sabar....minyak angin x usah cakapla, dari penuh tinggal separuh...bila berbuka, tengok lauk semua xlalu...aku boleh makan bubur je...tapi aku buat jugakla lauk utk hubby...selalunya lauk2 tu aku matchingkan dengan bubur...x pedas sangat dan x berempah sangat.

sahur usah cakap le...aku boleh makan kurma je dgn minum air panas secawan..bukan milo bukan teh o...memang air panas kosong je...ada satu hari tu, aku sahur dengan kurma 3 bijik dan air secawan, alhamdulillah satu hari aku sihat...langsung xde sebu ke hape ke....itulah satu2 nya hari yang 'indah' dalam aku berpuasa tahun ni...hehehhe

nasik langsung x boleh telan. gelik geleman tengok nasik. kembang tekak dibuatnya. bubur xpe pulak...roti2 pun x boleh nak telan...kadang2 je aku makan biskut jacob wat alas perut..

terawih aku tahun ni agak kantoi...aku solat kat umah je..xdelah tiap2 malam, bila aku rasa betul2 larat dan sihat, aku buat. tapi tadarus alhamdulillah..walaupun aku x start dari juzuk 1, aku hanya sambung je dari juzuk 27 yang aku baca sebelum ramadhan, sekarang aku dah masuk juzuk 30...insyaAllah kalau diberikan kekuatan olehNya bolehla aku habiskan juzuk 30 sebelum raya nanti...Amin...

baju raya?? huhu citer sedey..ingat x dulu aku penah tunjuk kain japanese cotton yang aku beli kat Jakel? kalo x ingat korek la entry lama..aku malas nak korek...hehehe..aku hantar baju tu bulan 5, sepatutnya awal bln 8 aku dah dapat sebab aku nak jahit manik. tengok2 tailor x potong pun lagik!! bengang aku!! pastu masa cuti merdeka, dia dah janji nak bagi masa tu, masa mak aku pegi kedai dia, tengok2 3 hari dia tutup. fon pun x jawab!! adoiiii!! tekanannnn!! tekanannnn!! bila mak aku pegi tengok, rupanya baru potong dan baru2 hegeh2 nak jahit. mak aku dah berapa kali pesan kat dia aku x balik beraya kat kampung...tapi aku rasa dia tau kot taktik ni..hehehe..sbb last year memamng dah turn aku raya kat klang. skrg aku malas nak pikir2 sangat. aku dah beli baju kurung viscose sepasang kat k4 buat back up...malas aku nak pikir2..manik pun x sempat nak carik. aku dah merasa dah terkena dgn tailor ni...raya 2 tahun lepas baju songket aku sadis jugak citernya..aku hanta 3bln b4 posa, mlm raya kol 1.30am dia hantar kat aku. tu pun lepas aku ngamuk2 kat umah dia sbb dia dah tersalah jahit kain!! huh sabo aje laa....geram memang le geram tapi aku mmg suka dia jahit walaupun kadang2 dia terbuat bengong salah jahit..tapi kes salah jahit tu jaranggggg sangat le berlaku. selalunya dia perfect je..tapi sebab lambat tu la yang wat aku sakit jiwa..huhuhu..

oh ye tahun ni tema kami adalah purple pink hokeyyyy!!!

baju2 raya hubby, memang sakan le dia tahun ni. ala aku x kisah sangat, sebab hubby memang shopping setahun sekali..bukan macam bini dia ni yang setahun berkali2..hehehehhe..total up baju raya dia: kasut + baju 2lai + suar 5lai + baju melayu + sandal raya = RM900!! aku pulak, baju viscose + upah baju cotton + tudung 4lai + brooch 3psg + sandal sepasang = x sampai RM400 pun...hmm ni x kira ada anak lagi..kalo ada anak mau 2riban belanja raya aku...huhuhu

hubby pun beli suar ngan kasut tu, sekali pakai utk keje nanti. senang sekali harung. okla kan? membazir ke? aku rasa x..tapi xtau la korang pikir camne..x kisahlaa...yang penting setahun hanya sekali...bukan selalu pun dia shopping, betul x?

kuih raya? heheh kali ni memang sejarah...kenapasejarah?? sebab aku x beli pun kuih raya kat opis..hehehhe sejarah betul laa!! cuma aku ada order tat ngan kerepek 2 jenis dari kawan kaklong aku kat melaka. jauh tu aku order kuih..hehehhe..dah memang selalu aku order tat dgn kakak tu. bukannye x boleh buat..x larat...ngehngehngeh...korang pun tau kan tat ni leceh sikit, nak2 jem dia...

barang2 buat kuih dah beli...dah siap pun sejenis. aku wat cornflakes raisin. nantilah esok2 aku publish pic kuih raya aku. tinggal sejenis je lagi. choc chip. maybe buat malam ni kot. umah aku pun tengah sepah2 tu. aku dah cakap dgn hubby, aku kemas umah lepas setel wat kuih raya. mujurla dia memahami...

seronok sebenarnya buat kuih raya ni..ada kepuasan disitu..cewahh..dari kecik memang aku dah berkecimpung dalam arena buat kuih raya ni. so bila besar2 ni main kuih tunjuk je rasa x berseri raya..betul x?

semalam aku dgn hubby ke klang. kami tolong cat kubur arwah abg ipar (abang hubby) dan jugak kubur arwah abah mentua aku (abah hubby)..mujurlah cuaca x terik sangat walaupun berpeluh sakan jugak kami dibuatnya. walaupun aku x penah berkesempatan mengenali kedua2 arwah, namun dari penceritaan hubby dan sedara mara yang lain, aku pasti arwah seorang bapa dan abang yg baik dan penyayang...itu sajalah bakti yang mampu aku berikan sebagai menantu dan adik ipar...kubur arwah mak mentua (mak hubby) memang kami xtau kat mana. setahu kami kat KT tapi hubby pun dah lupa kampung apa..x apalah, yang penting doa kami sebagai anak & menantu sampai jugak kpd mereka..InsyaAllah..

memang penat gile semalam, lembik aku dibuatnya. dah le otw ke klang tu aku muntah2..balik umah, masing2 dah tertido. masak pun xlarat, beli je kat bazar. aku pulak makan bubur mc'd ngan sahur dgn doublecheese burger..amboi2...selera org gastrik..heheheh

okla..dah panjang sangat entry aku ni...nanti2la kita sambung ye....salam...


Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

3 comments:

Maswani said...

slmt hari raya..jom la raya di kelate..hehe..

eyza said...

ha.citer pasal baju..eyza pun bengang gak..baju yg sepatutnya pakai raya..x siap lagi... baju lain yg siap.. sedihnyer...

ryani said...

wani: hehehhe kawe kelik kemamang la weh...slmt hari raya wat demo jugop..kalo demo gi reunion raya mmp, kim sale la ko member2 dehsss...

eyza: huhu senasib la kita eyza....