Friday, September 4, 2009

lauk-pauk berbuka

aku update entry ni sambil menahan muntah...gulp gulp =(

seperti yang dijanjikan aku share la serba sikit lauk pauk yg aku masak dan jugak beli untuk juadah berbuka posa..heheh time rajin aku masak, time malas & x sempat aku beli je..tapi beli kat bazar ramadhan memang menyakitkan ati. mana tak nye..dah le mahal, x sedap lak tu..so masak ajela mana yang mampu...
udang galah lemak cili api. ekceli nak buh belimbing buluh tengok2 dah kecut lak. tapi haram aku x sentuh. bulan posa ni tengok lauk yang bersantan ni naik kombang tokak den!! udang pun aku makan satu je sambil tahan mula..masa taip entry ni pun tekak aku dah semacam...isk...

sawi jepun goreng...lajuuuu je makan..aku suka ratah bahagian batang dia tu...

haa ni nasik kerabu yang aku beli ye. nak buat? huh!! x koseee makkk!! dah le x kose x reti pun ye jugak..hahah..nasik kerabu ni aku beli kat gerai yang kat LRT taman melati tu je..kakak ni ore klate. dari b4 posa lagi dia dah menjual kat situ dan ada customer tetap. lauk2 dia pun murah...nasik kerabu ni 3hengget je...syeeedapppp!!!

ni pulak jiran aku bagi. jiran aku ni indon. masa dia bagi nasik ni, aku pun mcm terkejut gak kenapa Kak Lina (nama jiran aku laa) bagi dgn nasik sekali? ke dia ingat aku x masak nasik? heheh..tapi aku x makan masa berbuka. masa hubby balik dari opis baru kitorang makan. ooo nasik ambeng rupanya!! nasik dia mcm nasik lemak sikit tapi bukan nasik lemak. bila makan tu mcm rasa lemak2 sikit la...lauk2 nya ialah ikut susunan dari kiri ok..hehhehe..
timun potong
sayur kacang panjang + terung goreng yang pedas gile..aku siap kunyah2 tetiba rasa mcm pijar je lidah aku..rupanya aku tertukar kacang panjang dgn cili api!!!
sambal bilis dgn kacang tanah
ayam goreng berempah
tempe goreng salut tepung
keropok melinja yang pahit tu...
sedap jugak nasik ngan lauk2 ni. jangan xtau Kak Lina punye lontong fullamekkk wa cakapp luuuu!!! sedap gileee!! tapi indon style la..tapi memang sedap laaa..isk...

haaa bendi goreng ni aku beli kat gerai kak siti tu jugak. masa tu aku balik lambat so x sempat le nak masak. 2 hengget je uolsss....mkn utk buka, sahur then ade belen lagi..punyolah byk!!

ayam sambal ni pun beli kat gerai kak siti. tapi x sentuh2 last2 buang je...isk membazir sungguh! 2hengget setengah je.

ikan patin gulai tempoyak. pun dibeli dengan orang yang sama, pada hari dan waktu yang sama minggu depan!! eh apa aku melalut ni!! beli jugak dgn kak siti, 2 hengget jugak uolsss!! murah kan?? akak ni memang jual murah2. lauk2 dia pun macam2 adaaaa....memang byk ikut taste ore pantai timur laa...pedas gile kuah dia...sbb tu kitorang x sentuh langsung ayam sambal tu..

kuih2 ni pun beli jugak..beli 3 keping je tapi aku potong 2. kuih lapis, talam keladi ngan puding roti...

haaaa..asik tengok yang beliii je kan? meh tengok yang aku masak pulak. kang korang kata aku mula2 je masak, pastu beliii je manjang!! ni aku dah rajin masak balik..huhu tu pun nak kena bagitau ke...
ni sup sayur sawi + telur. betul2 xde idea nak masak ape. aku matchkan dgn sambal sotong kat bawah ni..haaaa!! amik ko bergenang2 minyak dia!! ni nak bagitau ni..ewahhh...ni la 1st time sambal sotong aku menjadik!! hahahah malu siottt!!! kawen bertahun2 tapi sambal sotong pun fail!! aku memang bab2 sambal ni fail sikit. asik terkurang itu ini. ni pun aku x sangka. dengan posa nye x bleh nak rasa, aku main campak je garam gula asam...x de nak sukat2 dah...tgk2 sedappp woooo!! hahaha kena puji diri sendiri lebey2!! sampai hubby pun komplen aku ni masak sambal x konsisten..ewahh konsisten pulak!! iyolah kejap ok kejap x ok (nak ckp KO kang aku kecik ati kang sape nak jawab!!) hahahha saiko lak aku tengahari buta ni....heheheh
dan lasttttt sekalik..berbuka posa takkan lengkap tanpa....
...
..
.
kurma la beb!!! terus teringat iklan Yusuf Taiyobbbb (sila sebut dengan nada berbisik!) hehehehhe...
aku dari dulu suka kurma Mariami..kalo yg jenis2 lain tu x suka sangat...tahun ni beli sekilo sbb last year beli setengah kilo, x sampai 2weeks posa dah licin. kurma dalam bekas atas ni, dah tinggal suku. ada sebekas lagi nak dirembat. dah le kurma free berlambak2 aku dapat!! xpela boleh aku simpan untuk buat kuih raya or kek raya nanti...hehhehe..idea dah maiii =D
.
okla...aku nak pi solat zohor...ekceli byk lagi lauk pauk yang aku msak..ewahhh xnak kalah tu nak jugak cakap aku masak byk ek??? aku ada wat sup ayam, ikan kembung asam pedas, ikan cencaru sumbat, sup suhun, bilis goreng kicap, telur dadar macam2 lagi laaa...tapi semua x sempat nak amik pic...amik mana yang sempat je...
.
oh ye...awal2 entry tadi aku ada cakap aku mual2 nak muntah kan? nak tau kenapa? heheheh tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....


Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

5 comments:

purple_lav said...

kak yan, dulu kitaorg pun ada gak panggil sorang kakak jual nasi kerabu kt lrt tu kak siti sbb muka dia nk sama dgn mek siti. ntah2 org yg sama. tp nasi kerabu dia memang melatop kebabom le.

p/s: aik, apesal mual2 n muntah2 ni? ehem..ehem..

ryani said...

pija: a'ah kakak tu la...deqjaa yg bgtau ore pgil k.siti..so kyan pgil k.siti jugakla...hehe

mual??muntah?? tungguuuu...

purple_lav said...

eh, org sama lah...windunyer ngn kak siti tu...lauk dia memang best2. dia ada lagi eik kt situ? port yg sama gak ke?

oo, kak yan nk bg seprise le....

**sHiKinn** said...

sedapnyer akak masak..

ryani said...

pija: a'ah port akak tu x berubah..sama je...seprise? mana adeeeee..heheh

shikin: hehe biasa2 je laa..msk je tp akak x mkn sgt pun..x lalu la kin...