Thursday, May 21, 2009

Butter Peach Cake (Updated)

* kat bwh ni ada resepi Butter peach cake utk kwn2 yg teringin nak try ok....*

bila dua2 sebok nak jadik chef, cenggini la jawabnye...

aku sebok menggulai udang, hubby sebok nak wat kek peach..tu yg dia dok sebut2 since pegi training kat opis aritu...oo..org gi training belajo cara2 nak jual oven kat customer, nak tau function dia...si dia lak sebok je bwk balik resepi nak try kat umah..last2 akaqqq jugak yg kena tlg..heheheh

huhuh kalo memasak dgn hubby mmg le gelak je kejenya..iyelah mcm2 benda lawak yg terjadik...geram jugak aku dibuatnye..apa tak nye..memula dia pukul butter dgn gula..aku pesan kat dia,

"abg pukul sampai kembang tau...pastu baru masuk telur"
"iye..abg tau..don wori..."

pastu aku gi dapur jap (dia kat meja mkn)..pastu...

"syg, meh la tolong abg sukat tepung nih.."

eii x sabo2..aku nak gulai udang pun kelamkabut!!

"ingat tu..sampai kembang tau" pesan aku x sudah2..aku gi dapur balik..asik kena kacau je..aku pun dah lupa nak buat apa...haa..lupa lak nak basuh udang dulu..

x sampai seminit..

"syg..knp jadik camni??" aku dgr hubby panggil...
..........................
"lailahaillallah..astaghfirullahalazimmm...masyaAllah!!! apa abg buat nih?"
"kekekekkekekee...abg buh tepung la"

aku tgk adunan butter ngan gula yg sepatutnye kembang tu, dah berketul2 dek tepung.

"MasyaAllah sayang oii...org biar kembang dulu..yg abang buh tepung ni apesal?? telur dah buh lom?" potpetpotpet aku bebel!!
"hikhikhik...lom!" tanpa rasa bersalah selamba je hubby jwb..

adoiyaii sabo je la...potpetpotpet lg aku..dia gelakkkk je...sudahnye masukkan sikit lagi butter yg tinggal suku td...pukul kasi kembang sikit..bila aku try check..punyolah 'berat' adunan tu..pastu buh telur pulak...pukul lagik...

"haa..aritu masa abg buat kat opis camni la rupa dia!!" hubby dok tunjuk adunan yg baru nak kembang dan lembut balik dek telur td..
"ek eleh...mmg le jadik camtu bila masuk telur..tp yg kat opis tu masuk telur dulu, dah kembang baru tepung..isk abang nih!!" aku sambut potpetpotpet lagik..
"kekekkekekekke" dia gelak je.....

last2 sekali..jadik jugak le..tu pun bila aku dah check adunan tu 'ringan'...terus gigih masuk dlm loyang..pastu susun2 buah peach...kekkke..org laki wat keje...sepah2 kat tepi loyang tu...




haa..ni le tgn chef yg 'terer' tuh...

"abang nye lesen dah mati la..." ceh alasannnn!!! opss..sila abaikan pemandangan yg mmg bersepah gile kat atas meja tuh..


masa msk tu, tgk2 buah peach tu tenggelam masuk dlm kek...haiyaa x bleh blah nih..patutnye dok atas kek...alah belasah ajelah...


tadaaaaaa!! inilah Kek Butter Peach hasil airtangan hubby tercayang....mujurlah jadik..tapi cm bantat sikit..kkekke..agaknye sbb salah teknik tadi kot? tp tetap sodapppppppp....

bila dah buh dlm fridge..rasanya sebijik mcm Mango Delight Secret Recipe....huhuh....ada bakat terendam rupanya laki aku nih..kekekeke

............................

gulai udang aku? huhuh x pyh citer la..sebok melayan hubby aku pon xtau apa yg aku dah campak..bila mkn lain mcm je rasanye...tawar sikit kot..gambo pun x amik..kekekkeke...sabo ajelahhh =P

BUTTER PEACH CAKE

  • Butter 200gm
  • Gula halus setengah cawan (sori aku main sukat pakai cawan je)
  • Telur ayam 4 bijik
  • Esen vanila 1 sudu kecik
  • Tepung gandum 1 cwn
  • Buah peach (aku pakai Steffi's Choice)
  • Jus limau nipis (kalo ada/suka) - aku x masuk sbb xde..hehehe

Cara2nya:

  • Mix butter dgn gula halus sampai kembang dan adunan jadik ringan (ingat tu jgn folow step Mr.Hubby..heheheh)
  • Bila dah kembang, masukkan telur ayam sebijik2...mix lagi...sampai kembang
  • Masuk esen vanila & jus limau nipis
  • last skali masukkan tepung..godak2 biar rata
  • gris kan loyang dgn butter
  • masukkan adunan kek td..then susun buah peach ...
  • seelok2nya, masa mula2 nak start mix butter dgn gula td, korang panaskan oven 180' selama 15mins-30mins..elok2 je adunan dah masuk loyang, bleh terus masuk dlm oven..ni adunan dah siap baru nak hegeh2 panaskan oven, takut kek jadik bantat
  • bake kek selama 20-30mins..guna api atas bawah
  • cucuk dgn garpu/pencungkil gigi kat tgh2 kek utk check dah msk ke lom..kalo x melekat tu means dah msk le tu..
  • siap....tgu sejuk baru hidang..kalo rajin wat le icing..senang je..mix butter ngan gula je sampai kembang..then masuk pewarna..
  • oh ye...kalo xnak buah peach, leh ganti dgn laici, mix fruit (cocktail), pisang or sewaktu dgnnya....

ok sekian saje resepi dr saya..try jgn x try ye...

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

7 comments:

Shahida said...

sdpnya..awk..mintak la resepi..nakkk..

ryani said...

nanti kita bagi ye ida..ala resepi buttercake biasa je...

iera said...

kak..bestnye kek..nti bg resepi..tp org xde oven la..kne beli dulu la..he..he..

mamadanish78 said...

sedapnya...bila tgk kek ni....

ryani said...

iera: ok..dah bg resepi..rasanye kalo kukus pun ok jugak...

mamadanish:hehehhe selekeh je kek tu...org lesen dah mati daa...

mrs.edy said...

akak..nk cuba bt boley..kire nk mitak izin copy resipi ni ek..tedap lew..yummy!!

ryani said...

mrs.edy: silakan kak..saya ok je...mmg utk di-share dgn kwn2 semua..nanti akak bgtaula resultnya ok...sy pun ingat nak try lg...kali ni nak buh jus limau nipis lak...