Friday, May 29, 2009

Progress Umahku Sorgaku as of May 09

Weeehuuuuu sonok gile tgk progress umahku sorgaku yg mendadak2 naik!! Ni pix as of 16 May lepas..Ekceli masa abah aku dtg KL aritu (b4 dia sakit yg aku balik emergency tu), dia pi singgah sat tgk umah aku. Masa tu la abah ckp byk developer dah tambah. Wahh aku pun gedik2 la pujuk hubby nak pi tgk gak.


Lepas solat zohor, kitorang pun desyumm pi Sri Gombak. B4 gi, kitorang ukur dulu sofa, kitchen cabinet, dining table, katil blablabla....iyolah xkanle nak masuk umah baru, semua nak beli baru?? Kopak la weh..Botak palo laki aku..hehehhe..Pakai je mana yg ada. Agak2 dah uzur barulah tuko furniture baru..huhuh..Agak2 kalo ada org nak sponsor furniture baru alangkah bestnye...ngehngehngeh =D

Masa kitorang sampai tu, mamat2 bangla tgh psg pemegang tangga. So xblehla naik tangga yg betul2 tepi umah aku tu. Kitorang naik tangga kat tepi lift. Sempit sikit tangga kat situ. Iyelah nama pun 'Emergency Stairs'..Naik punye naik sampai le tingkat 3. Mujurla umah aku tingkat 3, kalo tingkat 10 mau tercirit aku kat tangga tuh..heheheh
"Assalamualaikummm..." salam wajib diberi tiap kali masuk umah, x kira la ada org ke xde org kat umah tu ok

Masuk je umah terus tuju ke bilik kitorang...bilik tu penting..wakakakaka...Ni lorong nak ke bilik..Bilik aku go straight dont kona2 ye..ehheheh...Pintu belah kiri tu utk 2nd bedroom, 1st pintu belah kanan tu 2nd bathroom ngan pintu sebelah bathroom tu, 3rd bedroom.

.........

Memula skali intai bathroom. Wahh dah psg toilet bowl ngan sink la..Aritu kosong lagik. kaler peach bathroom aku..Hmmm okla aku nak matchingkan dgn feature wall bilik aku yg kaler merah nanti....Weehuuu merah youuuu...Jgn marahh...Romantik gitu..ngehngeh =P

Our bedroom...Angan2 nak wat feature wall merah.Then nak beli bedroom set serba putih. beli katil yg ada tiang 4 tu..ngehngeh...Pasang kelambu organza kat katil...Wahhhh!!! X kuar bilik le kitorang jawabnye...Dah mcm pengantin baru lak..hehehhe
View dari bilik aku...Nyaman je kan? Kulihat hijauuuuu...

Ni pulak dr pintu bilik nak tuju ke luar.
Pastu intai 2nd bedroom lak...Kalo ada baby nanti, it will be our baby's room...Kalo xde rezeki, jadikan guest room aje.


Ni pulak 3rd bedroom. Bilik ni kecik sikit. Kitorang plan nak buat walk-in wardrobe kat sini. Ingat nak buh wardrobe je. Semua baju kat sini. Baju keje, baju jalan, buh kat sini. Tapi baju basahan ngan baju2 kecik kat bilik sendiri. Toto, towel, bedsheet, bantal2 semua kat sini. Pastu iron baju pun kat sini. Aku plan nak beli mesin jahit. So bila2 free ni kira workstation aku la...Koleksi manik aku pun buh kat sini. Koleksi majalah aku ngan hubby pun sini. Hubby nye barang2 pancing kat sini jugak.

Memula cadang nak wat bilik solat sekaligus tp dah mcm sempit la pulak kan?

....................
Ni pulak 2nd bathroom. All guests can use this bathroom wihout any charges ok..Sila jaga kebersihan.. =D Kaler soft green.Mak penah tanya aku, kenapa x mintak developer wat toilet cangkung? Oh boleh ek? Aku xtau...Iyolah kesian jugak kat mak abah adik2 aku.. Kat kg biasa pakai toilet cangkung. Ni bila datang umah aku, agak x selesa nak membuang2 segala sisa toksik. Hmm kenapalah aku x terpikir kan?

........................

Pastu terus tuju ke dapur. Ni entrance dapur. aku ingat nak buh blind as a partition..Tp hubby ckp biarkan aje. Buh pintu koboi lagi best kot..ngehngeh...

Bila dah masuk dapur, start le ukur sana ukur sini..Alhamdulillah..mujurlah kabinet aku kat dapur tu muat2 je size dapur aku..Byk lg kosong kat situ. Buh freezer pun ada lagi ruang kosong. Kalo ada bajet nanti, nak wat kitchen cabinet, maybe masak kat dlm. Kitorang plan mula2 duduk nanti, nak masak kat luar je. Bab2 dapur ni mmg aku ngan hubby suke sgt. Aku gile nak carik the best design of kitchen cabinet, hubby lak sebok nak beli freezer baru, nak buat built in kitchen wif cooker hood, wash dishes machine, microwave & built in oven..Adoiyaii mcm le dapur aku tu beso bagak..Tp xpe la..Dia yg jual, so dia tau la which are the best..Almaklumla dia dok jumpa benda2 tu hari2..Aku on kan aje..Asal dia yg bayar..hehehhe

Ni pintu nak ke belakang (yard)

Yard yg agak luas. Rumah aku mahal dekat yard ni la. Rumah yg tepi semuanya dpt dapur ngan yard yg luas. Kalo umah dok tgh2, kecik je dapur ngan yard diorang. View pun x bape cantik.

Ni view dr dapur aku. Kiranya kalo lepak kat yard tu mmg sonok la..Angin sepoi2 bahasa tamil. Nanti bila dah siap xdela umah2 setinggan yg nampak bumbung zink tu. Ekceli tu umah pekerja.


Haa kat sinilah aku plan nak buh dapur. Aku suka masak kat luar ekceli. Kalo masak kat dlm umah, habih berminyak2, bau 1 umah. Elok2 je dapur aku dok kat sudut mengadap tingkap tu.


Sini tempat letak washing machine...Dekat dgn dapur lak tu...Xpe nanti pandai2 le aku ejas.
Tgkla betapa bz nye 'kontraktor' a.k.a designer a.k.a architect dok catat hapo ntah dlm notebook tu...ngehngeh...(ekceli dok tgk ukuran furniture ok ke x)

Tingkap 3rd bedroom + tingkap bathroom aku (View dr yard)
Dont play-play...Puan Cik Yan, best in Singapore, JB also in Batam..ngehngeh =D
Ok dah abih explore dapur ngan yard. Jom gi depan lak.


.......................

Ni la hall kitorang nanti. Sofa elok2 je muat kat dinding belah kanan tu. Ada lebih sikittt je...TV nanti letak kat dinding belah kiri. aku xtau lagi nak buat feature wall yg mana 1. Dinding kiri ke kanan? Konsep maybe merah + hitam + putih

So far hubby setuju dgn konsep yg aku pilih. Tp tgkla kot2 tetiba wat gile nak kaler oren ke hijau pas ke biru umno ke (iskk xmo le hakuu!!)..Manalah tau kan? kan???
......................
Kalo korang perasan, tingkap hall tu kan mcm terkeluar sikit kan. X silap aku masa aku usyar langsir kat Jakel aritu, budak salesgirl tu ckp, tingkap aku jenis 'console'. Ntah le belasah ajela...So ni la view dr sisi kiri tingkap aku. Ekceli umah aku ni facing swimming pool. Nanti dr tingkap hall ni akan nampak le swimming pool. Kalau bosan2, aku buh je papan anjal dr tingkap umah aku, terus terjun masuk dlm swimming pool. Hehehhe buleh ko gitu???

Ni pulak view dr sisi kanan tingkap hall aku. Kalo ikutkan plan, it will be the entrance of Kristal Heights 2. Kat situlah pak guard akan melepak. Every tenants will have their own access card. Kalo korang nak dtg umah aku, tp call2 aku x berjawab..Agak2 korang laung je nama aku dr pondok pak guard tu konpem aku dengar!! hehhehe...Eh..tp x best la..means bilik aku dekat gile dgn pak guard le kalo camtu..isk..isk...Harus kena slow 'volume' nih..Hhehehe motip????

Dining hall mmg sebelah hall je. Kalo masuk umah, jumpa dining hall dulu. Tgk le minah kontraktor ni x abih2 dok ukur...Tu ukuran dining table kitorang yg sedia ada kat umah tu. Hubby ckp pakai yg tu dulu. Nanti baru beli dining table yg bulat.

........................

Haa ni la view dr hall. Yg ternganga luas tu pintu rumah le...Betul2 facing umah jiran...Hmm aku rasa we should do something la...Aku nak beli partition yg mcm Eric Leong selalu psg dlm Casa Impian tu..Partition yg mcm langsir tp benang jirai2 tu je..Psg kat siling yg connect dapur tu sampai le kat dinding yg belah kanan tu. So bila aku rasa gatal2 nak bukak pintu, bila ada partition tu, xdela jiran aku nampak direct dlm umah aku. Segan jugak ko...Lainle kalo umah aku cantek...Sofa beso bagak...Ni brg2 semua ciputtt jee...Heheheh.. X silap aku partition benang jurai2 tu ada kat SSF Curtains. Tp aku penah terpandang kat Nagoya..Tp mcm kureng je kualiti dia. Nantila aku try usyar kat Jakel.
Try tutup pintu. Berat woo pintu umah aku ni. Abah ckp masa dia dtg dulu, cina developer tu tgh suh mamat bangla ni psg pintu. Rupanye pintu aku ni kayu yg diapit oleh simen. Maksudnya tgh2 tu simen la. Patutle berat semacam. Advantage nya, kalo ada kebakaran, pintu xkan hangus. Rosak pun sikit je. Abih tu kalo pintu x hangus, aku le yg hangus kot?? Isk nauzubillah....Opss lupe...kan ada swimming pool. Papan anjal le..ape lagi?? Heheheh..


Hmmm dah abih dah...Puas ati dpt explore umah sendiri. Kat kapla hotak ni dah plan mcm2. Plan punyo plan, berangan punyo berangan, duit???? adoiyaiii...mana nak korek nih?? Ngehngehngeh..Aku ingat nak masuk mana2 contest yg hadiah dia cash la..X pun hadiah dia perabot2 yg mahal2..Mana tau kot2 dpt cash riban2 syiok jugak aku menyoping furniture yg best2. Masuk Power Root la..Pakcik menang moto...Ambo pong nok jadik jutawe gokk!!!
.....
Hehhe..korang..Nanti kalo umah aku siap, aku wat housewarming, aku jemput korang semua..tapi versi 'potluck' aci dok?? kekkekek hampes aku nih.. Korang pakat2 doa la bior umah aku siap ye..Aku pun x sabo dah ni... =D

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

7 comments:

mamadanish78 said...

salam Yan..
eeeeeeeeeiiii bestnya view umah baru dia...
mamaD pun tumpang happy tgk...mcm kita lak yg nak pindah umah baru...ekekeee...
umah mamaD 2tingkat..tu yg rasa frust sgt...!!!nyesal tak beli umah setingkat je...

ibnatumusa said...

best3x... brp luas umah Yan? mesti dkt je dgn rumah Madina kan... kat Tmn Sri Gombak jugak...

ryani said...

mamaD: hehhe tu la kak, x sabo dah ni..ekceli dulu penah beli umah tp terbengkalai..sakitnye ati...duit byk abih..yg kali ni pejam2 mata je beli..mahal pun mahal le..asalkan dpt dok umah sendiri nanti

kWan: xdela luas sgt. x sampai 1000 pun. tp dapur dgn yard dia luas le sikit. yan suka floor plan dia..kemas sgt...kira bilik2 ngan bathroom tersorok sikit dr hall & dining area. dkt je kWan..nti kWan dtg sri gombak dtgla umah yan ok.

dd dudu said...

kak suke laa baca entry akak yg ni huhu

sebenarnye saye pun cari umah gak, me n family laa

hari tu dah pegi dah garden ville kat selayang heights.. hampir terbeli dah, tp last2 xbeli laa sebab atas bukit, ayah takut... huhu

tp umah akak ni cam bes jek, dekat sri gombak jek, dekat jekk

die jual lagi x eh kak?

huhu klu ade ape2 info, akak emel sy ke greenrose_dd@yahoo.com eh :) makasih kak ryani :)

ryani said...

dudu: ni x tinggis gt..dr masjid sri gombak tu, lepas tasik, naik atasss sikit. mesti jmpa kristal heights
ada lg kosong
aritu kak tgk level 1 ,2,3 ada lg kosong
meh la kita berjiran...

Mira said...

salam yan...

aduh seronoknyer nak masuk rumah baru kan..kalau boleh semua nak baru...mira pun macam tu jugak tapi hubby jenis x nak membazir ada setengah pakai ada setengah tu beli baru....mira suka bau rumah baru ni..sedapnyer bau simen..hehehehehe

rumah yan ni nampak luas dan susuh atur rumah pun nampak menarik..

ryani said...

mira: hehhe kalos emua nak baru botak le kepala mira oii...ikutkan ati mmg semua nak baru tp buat masa ni pakai dulu yg lama. mmg ada few things nak tukar. washing machine tu dah dekat 6thn, mmg kena tukar dah. lain2 semua ok lagi. tp xtau la kan...kot2 nak match kan dgn konsep yg kita pilih tu, mmg byk nak kena tukar & tambah. apa2 pun kena tgk poket dulu la tebal ke x..hehehhe..

rumah tu xdela luas sgt mira, x sampai 1000kaki pun..tp flopr plan dia kemas, tu yg nampak luas.