Tuesday, May 26, 2009

BANANA PRUNE APPLE CUSTARD PUDDING

Wahhhh panjang beno nama menu kali ni..ekceli ni hasil air tangan aku last 2 weeks kot. Kononnye nak ‘membalas’ pinggan jiran aku yg dah masuk 3 bijik...setiap kali dia balik dr Indon, mesti ada je buah tangan dr sana...adoiyaii..kdg2 tu x sempat nak balas, dia hanto lagi...

Jiran aku ni, Kak Lina namanye. Dia keje kat UM as ape ntah...kira mcm officer jugak le..dia byk travel. Ikut student nye project. Tu yg kdg2 susah sgt nak jmpa dgn dia. Kdg2 seminggu ada kat umah, pastu sebulan umah tu kosong je. Kalo time dia ada kat umah, aku lak tgh idea nak kasi apa (campur dgn malas..) ..Kalo aku tetiba dpt virus RAJIN, dah buat siap2, tgk2 dia lak tetiba xde kat umah...nak tunggu dia balik, kol 12, kol 1am x tentu lg dia ada kat umah..xkan aku lak nak terjah pepagi bute cenggitu? Aku rasa dah 2-3kali kot jadik camtu.

So baru2 ni, aku perasan dia dah ada kat umah, setelah seminggu kot tetiba umah dia senyap je. Kebetulan pulak kali ni dia bawak anak2 dara dia yg 3 org tu balik Malaysia. Ekceli anak2 dia sekolah kat sana. Skang ni tgh school break la ni..Dia penah sebut kat aku, bln May nak bawak anak2 balik sini. Ekceli Kak Lina ni kawen dgn org Nogori. Mak men dia lak dok kat block sebelah je. Tu yg bebudak tu suka dtg sini. Leh jmpa dgn nenek diorang. Raya thn lepas pun diorang raya kat sini.

Memandangkan Kak Lina & anak2 dia ada kat umah, aku pun gigih le masuk dapur buat pudding kastad nih. Ekceli resepi ni aku dah simpan lama dah. Aku cilok dr paper apa ntah. Teringin sgt nak buat sbb simple gile.. Tapi aku ejas le sikit resepi nya..aku kan suka bab ngejas2 nih..heheh

Bahan2nya:

Pisang berangan / pisang emas 10bijik
Buah prune tanpa bijik dihiris kasar/halus (aku guna prune yg jual timbang tu-ala2 jeruk tu)
Susu cair ¾ tin
Gula setengah cawan
Tepung kastad 3 sudu
Epal hijau/merah
Esen vanilla 1 sudu kecik
Pewarna kuning 1 sudu kecik

Cara2nya:


Pisang dibelah dua. Goreng sekejap. Toskan.
Golekkan epal dgn gula, goring jap. Then toskan.
Masak susu cair dgn gula. Masuk air sikit setengah cawan.
Bila gula dah larut, masukkan tepung kastad yg dibancuh dgn sikit air. Jgn campur terus nanti berketul2. Kacau sokmo supaya betul2 sebati & x berketul.
Masukkan esen vanilla dgn pewarna kuning. Kacau2 lagik sampai kastad tu mendidih.
Elok je kastad tu masak, susun pisang tu dlm bekas. Lihat contoh pix kat bwh ni (sori aku zoom dr bwh bekas)


Then tabur buah prune tu atas pisang tadi.
Curahkan kastad.
Susun epal ikut suka hati. Then tabur balik prune tadik ngan pisang sikit kalo ada.
Sejukkan...siap utk dimakan...
Makan saje pun xpe, nak buh susu cair pun xpe. Oh ye puding ni mkn dgn sudu ye..dia xleh dipotong2 pegang dgn tgn sbb cair sikit.

Aku rasa aku terbuat manis sikit kot. Sbb aku buh gula tu 1 cwn..bila pisang tu dah manis, campur dgn prune yg masam manis, pastu dgn epal lak, so manis dia cepat je terasa...so kwn2..apo laie...toraii jgn x toraiii... =D



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

3 comments:

nedd said...

rajinnyo masok......

ibnatumusa said...

syiok la pandai masak macam2 niii...

ryani said...

nedd: xde la rajin sgt...kebetulan je ni bahan dah ada..kalo dtg penyakit M..idaknye kawe nok buat..hehehe

kWan: xde la pandai sgt kWan...saje je nak mencuba resepi..kWan pun leh try nanti..bleh kasi cik abg bila balik johor nanti ;D