Friday, February 13, 2009

hasilnye???

okla..'hangat' jugak ye kisah hubby ku gi mancing. mcm2 komen aku terima..tp biarlah...org x paham leh ckp mcm2..iye x? hehehe.. yg penting?? hormatilah suami anda.. baik buruk cantik huduh suami kita jugak..betul x?


p/s maaf atas kata2 ku di atas ni..manalah tau kot2 ada yg terasa...


wpon MC..kesorangan kat umah, tp hubby ttp x putus2 sms & call aku bertanya kabar..dh mkn ubat ke..dah mkn nasik ke..sambil tu dok bercerita suasana kat pulau yg dia pegi tu..katanya pulau tu ekceli Unisel (Univ. Industri Selangor) penah wat kajian on maritim la kat sana..siap ada chalet utk officer & kwsn kajian diorang..tp since kajian tu dah settle..so pulau tu terbiar camtu je...ada 2org pak guard yg jaga pulau tu..hubby kata ramai jugakle yg mancing. tp sbb air pasang surut, so nak balik awal ke darat tu x bleh.


so ini antara hasil tangkapan hubby...bising2 aku pun bila dpt ikan ringan je mulut tnya itu ini...


aku panggil ikan todak..hubby kata bukan..tp sepupu sepapat todak la...senang je nak siang ikan ni..buang muncung dia, buang sisik sikit..perut dia pon bersih aje...hampir semua ikan ni ada telur

tgkla gigi dia..hubby kena gigit masa nak kuarkan mata kail, tp dia kata gigit2 'manja' je..hampess...hiks :P


ni ikan gelama...dah selalu sgt mkn ikan ni...ekceli hubby dpt byk gile ikan duri, tp aku x mkn..sbb ikan duri dia ada 'bau' sikit...nak msk kena hilangkan bau dia dulu...kalo bau x ilang, x selera nk mkn...so ikan duri dia bg kat kwn dia...


masa air surut, hubby gi kutip kupang..lupa lak nak amik gambo kupang..mcm kepah jugakle.tp warna itam..pastu dia gi ngorat anak dara...haa?? ngorat anak dara??? anak dara mana plak sesat kat pulau tu?? ini buleh mendatangkan marah.....(tetibe kuar asap ikut idong..hnsss..hnsss)
...
...
...
ni le anak dara yg dingorat oleh hubby....sila marah skrg =P
hehhe...marah ke? jgn le marah ye...ekceli nama dia 'anak dara'..aku pun xtau knp org panggil anak dara. tp hubby ckp pakcik yg join dia mancing tu ckp namanye anak dara..rupanya mcm rupa lala sikit...
so ptg smlm hubby dgn wife nye yg mucuk2 ni dok menyiang ikan todak, gelama & anak dara ni..pastu terus je kitorang msk cpt2..perut dah lapo ....

aku rebus je dulu anak dara ni..cuma buh serai ngan garam sikit..bila dah msk..try la rasa..fulamakkk!!! mabeles abih la!!! manis gile rasa dia..patutla panggil anak dara..manis mcm anak dara pingitan..hiks :P
pastu kelentung kelentang...siapla sambal anak dara ku..ewahh....

sambal ni aku masuk santan sikit..sbbnya masa pi lunch kat danau kota sabtu lps, hubby amik lauk sambal lala...sedap sgt rasanye..bila tnya makcik kedai tu, dia ckp dia buh santan..so smlm ms dh nak dekat msk, aku buh santan sikit....bila rasa...wahhh!!! terlebey sudaaa!!! hehhehe...sedap le tu maknanye..x phm2 lg?? sebijik lak tu rasa mcm makcik tu buat...huhu perasan!!pang kat diri sendrik!!!
ikan todak ni goreng garing2..manisnya isi ikan ni..sedap gile.....


so itu je la lauk kami mlm td...kdg2 tu bila dipikir2, sonok jugak bila hubby bwk balik ikan2 yg dia pancing..iyela ikan fresh...sedaple mkn..cuma kalo time dia gi mancing jauh2 pastu bermalam yg aku cuak sikit...ni pun dia ckp dia nak gi semula pulau tu..siap ajak 'mem besar' ni skali..tp mem kata...tgkle kalo rajin..ntah..teringin lak aku nak ikut..hehhe aparaa aku ni..kata nak boikot..kenalah tunjuk boikot tu...tp x sampai ati lak..iyelah hubby kita kan...nak jugak share 'keseronokan' memancing dgn dia...tp kan..aku teringin sgt nak candat sotong la...xtau knp. aritu ada ckp dgn hubby, dia pun terkejut apehal minah ni tetiba lak nak candat sotong?? tp dia kata orait je...maybe musim candat sotong nti kitorang ke pulau perhentian. kat sana ada member yg leh tlg kalo nak join xtvt candat sotong ni...tp kalo aku peknen..nan ado la jwbnye..mau bot tu penuh ngan muntah aku je..hiks =P


Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

3 comments:

LiXa NiZaM said...

panjangnye muncung ikan tu..
sedap tak isi die?

Puan Gee said...

byk hasil tangkapan cik abe yan
tak sesia tinggal cik adik sensorang kat rmh...

'anak dara' tu buat air liur ku meleleh la plak...

ryani said...

hehheh...ikan tu manis sgt za...goreng garing2 kunyah dgn tulang dia skali..tp ms goreng tu meletup2...sian cik abg sbb dia yg tukang goreng..hehehe...

itula gee..nama pun 'anak dara'..isi dia pun sweet sgt...rebus pastu mkn saje pun sedap....abg kata rugi pulak x amik byk2...