Tuesday, February 24, 2009

lauk simple

hari jumaat lps.. balik keje xtau nk masak apa...rasa mcm nak mkn yg simple2 je...pastu teringat tgk kat mommy dia slalu wat ikan rebus goreng mkn dgn budu....wahh..gulp gulp dan2 tu telan air liur..tgk dlm fridge budu ada lg 1/2 botol. waa settt....

terus je rebus ikan mabong 3 ekor (tamak gile sampai 3 ekor tu...) aku rebus dgn garam sikit & asam keping. pastu dah siap perap dgn kunyit sikit. sementara tu goreng sayur bendi ni.

then siapkan budu punye geng - cili api, limau kasturi, bawang besar..oh yer aku guna Budu Cap Ketereh ye..cap lain aku x mkn heheh...
lps masak nasik, terus je goreng ikan...hmm syedapnye bau ikan rebus goreng ni.....
terus hidang..hubby balik je terus ngap...hubby mkn rilek je..aku siap tambah 2 kali mcm org kemaruk..ehheh buang tebiat hape??
burpp alhamdulillah.....simple2 pun sedap jugak kan?

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

14 comments:

purple_lav said...

sodapnye....tp bukan budu tu ler..sbb kawe dop make budu...huhuhuh

ryani said...

budu la besh..ni klate murtad nih x make budu..hehehhe..kawe buke ore klate pong make budu tauuu

mommy otai said...

nk busuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

ryani said...

nak busu ke nak budu? x phm aku mommy ni?huhuhu

purple_lav said...

hehehehe...murtad le ni..agah dop se make budu..haha mommy tu salah taip agaknye...terlampau excited...mommy nk budu eik? sile serang umah kakyan...wakakakakka

ryani said...

hape ingt guwe tokey budu ke..hehehhe

Deqjaa said...

best budu, aku semo baham budu cap apa pong..
suka2, boleh la kyan ajak makang nasik umah dia weekend ni..

ryani said...

amboi suke ati je mama jaa ye..hehe kalo msk lauk mcm dlm entry ni ok ke...jom arr kito pakat make lauk2 simple ni pahtu make nge budu..isk sedap tuh....

purple_lav said...

nak join...nak join...tp kak yan kena wat lauk extra ler sbb kawe tak make budu..wwat lauk spesel utk mamapija...wahhhh...syorga!!

ryani said...

cesh x koser aku..kalo nak join memasing kena bwk 1 lauk..jaa bwk ayam fiza bwk le seafood..ketam pun sodap..ahahahha

nuryah said...

sedapnyo napok sayur bendi tuh.
lagu mana buat tuh yan.adoi malu lah mintak resepi ni..simple pon tok tahu huhu :(

ryani said...

nuryah: saya try masuk blog awak tp xleh. utk invited readers aje. ala senang je. bendi tu hiris nipis. pastu tumbuk bwg putih 2 ulas, bwg besar suku labu. sekali ngan cili api. masuk udang kering or ikan bilis, tumbuk sama ngan bwg & cili td. pastu tumis, masuk garam. nak masuk sos tiram pun boleh. pastu masuk air byk sikit. tutup kuali dlm 5 minit sampai mendidih (nak lembutkan bendi). pastu siap...tu je..hehhehe

nuryah said...

o..resepi same je mcm masak sayur yg lain ek,beza buh cili padi tu xpenah buat..erm okeh..noted..time kasih share resepi deh :)suko resepi senang2 nih sbb malas haha..

blog yah yg ni http://c9h9y9.com/yah/.

ryani said...

nuryah: okeh yah dh dpt masuk..sonang2 torai la msk ye..cili api jgn byk..sebijik ke 2 bijik cukupla...