Wednesday, February 18, 2009

ujian ini...

(p/s..entry ni xde gambo..sbb aku amat berdebar2 smpi lupa amik gambo..hehe)


sepertimana yg uols sedia maklum, aku telah selamat menjalani IUI di LPPKN pd pagi isnin 16 feb 2009...memandangkan ini IUI yg ke-2, sikit sebanyak timbul debaran di hatiku..bukan krn proses IUI tu, cuma aku berdebar & takut sekiranya IUI kali ni menemui kegagalan lagi...

kami sampai di LPPKN +- jam 8am..amik no, dpt turn no.6..sementara menunggu hubby ke bilik rawatan di level 7, aku lepak2 di klinik level 6 sambil membaca majalah2 yg ada...di LPPKN kebanyakannya majalah WANITA, ANJUNG SERI, PEREMPUAN, health mags etc...kol 9++ hubby turun..then aku buat payment dulu...utk IUI, total payment RM350. hmm..bertambah2la hutang credit card aku..huhu..xpela sbb hubby yg tukang bayar..hehehhe

then kami turun ke kantin di level 2. itulah tempat kami selalu mkn bila ke LPPKN...sbb dah lambat, byk food utk bekpes dh abih..aku cuma mkn nasik goreng + sambal sotong yg baru msk..fuh..sodapp...kena pulak dgn teh tarik..aku rasa so far aku mkn di LPPKN, teh tarik ni la yg paling best..aku rasa budak lain yg buat kot. sbb ms aku pi ultrasound jumaat lepas, teh tarik aku mcm hampeh je rasanye...hiks :P

lps mkn, kami terus ke level 7..level 7 adalah bilik rawatan..ala2 mcm ward gitu...mak oii penuh la pulak manusia kat level 7 ni..melayu, cina, india..semua ada..ada yg muda lebih kurang aku (wahh tetiba rasa muda...) dan ada couple yg agak berumur...dan aku tahu tujuan kami semua sama..mahukan zuriat sbg pelengkap hidup suami isteri, sbg penyambung keturunan kami, sbg cahaya kebahagiaan dlm hidup kami...

sambil tunggu turn tu, aku lepak membaca mags, sabil hubby melayan games tennis di henfon nye..dlm pd tu aku mengusyar2 national geographic di tv & mencuri2 baca headlines paper couple di depanku...hmm..bapak siti meninggal rupanye smlm..pttla aku xtau sbb mlm tu aku x tgk news..heheh...

tunggu punye tunggu, kol 10.40 nurse panggil nama aku masuk dlm bilik rawatan.selain aku ada 5 org lagi patient yg turut serta. diorang ni semua patient Dr. Komathy, doc yg merawat aku. selalunya proses IUI ni, dia akan buat sekaligus dgn patient2 yg lain. sempat aku menegur sorang patient yg nampak agak berdebar. rupanya tu 1st time dia wat IUI. aku tau debarannya sama mcm debaran aku masa 1st time buat IUI bulan october thn lps. aku cuma wish her Good Luck dan dlm masa yg sama, aku mendoakan agar 'kawan2' ku yg sama2 buat IUI hari tu dpt peknen..InsyaAllah...

disebabkan turn aku no.6, means aku patient yg plg last menjalani proses IUI tu. dlm bilik rawatan tu ada 6 katil. so akulah di katil no.6. masa 1st IUI dulu, aku 1st patient. jadik aku x perlu 'dgr' apa2 saja dr patient2 sebelum aku. tp kali ni, disebabkan aku last patient, agak saiko dibuatnya wpon ini kali ke-2. saiko krn aku 'mendengar' setiap butir bicara doc dgn patient2 lain, dan saiko krn aku membayangkan mcm2.

sementara berbaring menunggu turn, aku cuba menenangkan diri. x putus2 aku berdoa dlm hati...tepat 11.15am, sampaila turn aku..aku menenangkan diri sebaik mungkin........tapi.......entah knp, masa proses IUI tu, aku rasa sakit yg teramat. x mcm yg 1st aritu..rasa nak tendang je doc tu...(isk x psl2 je doc tu kena tendangan aku..huhu).. aku xtaula knp..agaknye doc tekan sampai ke dalam sgt kot...senaknye aku rasa, Tuhan je yg tau. pastu masa dia masukkan 'besi' yg lebih panjang dr pembaris panjang tu, makin senak rasanye..Ya Allah...nak menitis airmata aku....sakitnya Ya Allah....x sampai 5 minit, selesai proses IUI..xde ucapan 'terima kasih' kuar dr mulut aku, wpon selama ni aku jenis mudah melafazkan ucapan tu...krn aku dah x mampu nak berkata2....pedihnya Ya Allah....

aku disuruh berehat & berbaring selama +- 20-30mins...dlm pada tu, timbul mcm2 perasaan dlm hati aku..sedih, risau, susah hati..mcm2 la...x reti aku nak describe...knp kali ni aku rasa semacam Ya Allah?

sudah berehat, aku disuruh bangun..slps nurse bagi MC utk aku ngan hubby, dan bg penerangan cara2 mkn ubat, aku pun kuar dr bilik rawatan tu. hubby sorang2 je tgal dia waiting area..sbb aku last patient yg kuar.

then kami terus balik ke rumah...sampai rumah, slow2 aku naik tga...senaknya perut aku ni..jln pun slow mcm org dlm pantang. sampai umah, aku terus baring..x larat rasanye...nak tido, xbleh lelap...hubby dah ngantuk sgt, dia terus tido..iyelah bangun awal hari ni..bila x bleh tido, aku layan tgk movie..pastu dlm kol 3 baru leh tido...tu pun melayan senak di perut...

kol 5++ masing2 terjaga. perut dah lapar. aku bgn utk mandi & solat. tgk2...aku bleeding...xdela byk sgt..tp aku cuak jugakla sbb 1st IUI aku x bleeding. solat pun duduk je..nak berdiri x larat. then hubby ajak mkn kat luar. dia xkasi aku masak. kami mkn sup ekor fave kami dia simpang umah lama kami. balik umah, kena naik tangga lagi..adoyaii masa tu la rasa nyesal knp la aku dok umah tgi2 kan dah kena menapak..

sampai umah, nak solat magrib, aku tgk bleeding lg. mmg doc ckp akan bleeding sikit. tp x sangka la bleeding camni. terus aku call kak ila, opismate aku yg dah byk kali wat IUI. dia ckp dia penah bleeding jgk. tp kejap je...

mlm tu aku xleh tido..perut rasa cramp..keras je perut..agaknye 'terperanjat' kot....seksanya mak aii..kol 5.30 baru leh lelap..tp kol 6.15 alarm dah bunyik. aku tuko ke pukul 7.

bangun kol 7 kapla toing2..iyela x cukup tido..memikirkan byk keje kat opis, pegi jugakla...senak kat perut masih terasa..malah lg worse dr smlm...nak jln pun x larat...kat ofis dok melepek dpn pc..nak mkn pun suh kwn2 tlg belikan. nak solat zohor, tgk2 bleeding lg..aku call LPPKN, citer kat nurse aku bleeding. dia kata benda tu normal. dia suh aku mkn panadol je utk releasekan sakit..chait..hampes je...

balik keje, aku naik cab je. x sanggup nak bersesak dlm bas dlm keadaan yg x mengizinkan tu. kat umah pun melepek je dpn tv. asal nak solat mesti aku terbongkok2...solat duduk lg..bleeding dah makin kurang..alhamdulillah....

kol 8.30, abah aku sampai dr kampung. aku pun terlupa dia nak dtg..dia ada appointment doc kat spital selayang. dia dtg sorang je....dlm keadaan senak & kapla tingtong sbb x cukup tido, cpt2 aku msk...kol 9.30 hubby balik. dinner kami simple je mlm td. cuma bubur nasik + lauk2 lain..pic aku publish esokla ye..lupa nak bwk memory card daa....

lps mkn & borak2 dgn abah hal2 mak, adik2 aku & jugak kisah politik tanahair, kol 10.40 abah nak masuk tido..aku dgn hubby melayan Deperate Housewife...aku rasa aku lebih byk tido dr tgk tv kot..hehehhe....pas abih DH, aku solat Isyak then..letak je kapla kat bantal, terus zzzz..... ngantuk benorla nampaknye....

pagi ni, badan rasa segar sikit..senak kat perut pun dah kurang..sikit2 je rasa...start 20hb ni (jumaat) aku kena mkn ubat kuatkan rahim. Duphaston namanye. kena mkn selang 12jam..waktu yg sama. kalo mkn 8am, kena mkn semula 8pm..tiap2 hari kena mcm tu... pastu doc suh check UPT 10hb mac ni, kalo x period lg..kalo period before that date...arghhh..xtaula aku nak ckp..huhu

aku betul2 berharap IUI kali ni berhasil..semoga Allah SWT mengkabulkan doa kami ini...sudah lama kami ingin bergelar mama & abah..sudah lama kami ingin melihat wajah anak kami sendiri..kpd kawan2 yg x putus2 memberikan support, terima kasih aku ucapkan...sebagai sorang wanita dan juga ibu/bakal ibu, pasti kalian paham perasaan aku yg btl2 teringin nak anak sendiri...

apa2 saja keputusannya..aku akan apdet ye...doakanlah utk aku & hubby....


Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

9 comments:

purple_lav said...

kakyan yang citer, sy plak yg rasa sakit...aduyaii..tak pe kak yan..harap ada rezeki kali ini..jg kesihatan eik

ryani said...

tq fiza..insyaAllah...moga2 jadik kenyataan...takut jugak rasanye ni...

LiXa NiZaM said...

insya Allah..ade rezeki kali ni..AMIN

ASMAH ANIZAN said...

Insyaallah.. moga2 ianya jadi kenyataan.

ryani said...

amin...hrp2 la ye...

Dda Ly said...

kak byk2 berehat tau...jgn lasak2 n jgn lupe mkn ubat on time..:)doakan ade rezeki utk akak nnti..

ryani said...

tq huda..insyaAllah kalo ada rezeki convo nanti akak jadik comittee 'mak buyung' la..bleh lepak je sambil check kasut ngan kain student..huhu

deqjaa said...

semoga berjaya k.yan..

Mrs.FHM said...

semoga Allah permudahkan segala urusan kalian....