Thursday, March 12, 2009

Tag ~ Fridge =P

adoiyaiiii..kena tag dgn mommy otai..kali ni tag psl fridge lak..mujurla baru beli stock lauk..kalo x kosong je la fridge aku..hikhik..

tadaaa...ni la fridge aku, brand SAMSUNG. beli ms a month b4 kawen. ms tu beli skali ngan washing machine. letak siap2 kat umah yg hubby sewa utk kitorang dok after kawen..so umor fridge ni dah 5thn ++ la..yg lawaknye ms lps kawen tu kan, gigih nak beli lauk buh dlm fridge, sbb tgk kosong je kan..skali bwk balik lauk..aiyakkk!! camno mau msk??? mana ada dapur!! hampes tol!!..dapur xde sbb mak sedara janji nak belikan hadiah dapur tp ms tu x sampai lagik..lepas seminggu br dpt dapur..sayur2 pon dh layu dok dlm fridge tu =P
aku bukanle fridge magnet collector..sbb tu magnet pun x byk..yg ado dr Bangkok (my ex-bos kasik), New York (my bos kasik), pastu dr Egypt (ni kaklong kasik)..pastu magnet Hello Kitty 2 bijik (free dr Guardian)..yang korang nampak magnet kete bersusun bagai tu kan, ekceli dpt ms hubby beli majalah Top Gear..dpt le 1 set magnet...tu yg tepek kat fridge...yg dr Langkawi tgal magnet nye sajork, yg dh pecah2 tu atas skali..tu adik bongsu aku jahanamkan..kalo dia dtg nan ado la magnet2 kete tu tersusun cantik mcm skang ni..mesti dia wat rally F1 fridge aku..bersepah2!! oh ye..gambo tepi skali tu anak sedara aku yg sulung, Tasnim. atas tu of coz la gambo tukang msk dgn mucuk2nye..hikhik...bwh tu gambo my beloved family..dan tepi skali adik2 ku, Abg Min & Muazz pd zaman montel diorg..skang ni semua dh slim2
okeh meh tgk dlm lak...x malu nak tunjuk stock lauk sbb baru beli kan...punyela penuh smpikan tempat ais pun aku dah remove..x muat..bekas ekrim biru 2bijik tu, bwh skali sotong, atas dia ikan kembung. bekas biru 4 segi yg ada plastic tu, udang, atas dia stock cili kering yg aku dah msk & blend siap2. bekas besor bwh skali tu ikan cencaru ngan ikan merah, tgh2 kerang, 2nd tu ayam, atas skali daging.

dlm plastic belah kanan tu santan. then sebelah dia karipap cheesy mushroom 4 keping yg lum digoreng. ni pulak bhgn bwh..
level atas: lasagna nyer layer, kismis, choc rice, gula melaka, gula batu, gula pasir, gula bintang utk hias kek..umah aku ni gile byk semut..air msk pun semut suka masuk. so benda2 manis kenalah buh dlm fridge..
2nd level: blkg skali tu ada peanut butter, kaya, yg putih dlm bekas tu susu pekat, dpn skali sambal belacan, bwg yg tgal half, Mentos, choc Hershey, balance puding roti then air Intra.

3rd level: dlm bekas 4segi blkg susu sejat tu, stock ubat, dlm plastic tu kerisik, then yg merah tu cili blend, atas dia udang kering, sblh udang ikan bilis, then asam jawa Adabi & plastic hijau tu serbuk kopi Hang Tuah. xleh letak serbuk kopi kat luar kalo x kena hurung dek semut le jwbnye...
4th level: dlm bekas merah tu ada telur masin, belacan, halia, cili merah, cili api, limau kasturi, ikan masin, kunyit hidup.. sblh tu bekas gula...

okeh belah tepi lak: atas skali tu telur yg tgal 5bijik, then bwh dia jus limau nipis Zhulian, air sejuk, kicap manis Bilal, sos tiram Adabi, sos cili Thai, blkg tu sos cili Aminah Hassan, kicap masin Kipas Udang.
bwh skali kuah rojak buah, sos tomato Aminah Hassan, Scott Emulsion Orange, budu Cap Ketereh, sos BBQ, sos keropok lekor.


ni bhgn sayur lak...carrot, tomato, kobis, cauliflower, brocoli, mushroom, kacang buncis, sawi jepun, bendi, daun limau, daun sup, daun kunyit, daun bawang, daun pandan, serai...ekceli sayur2 ni aku bungkus dgn paper..kononnye nak tahan lama..xtau le kan tahan lama ke x...so bila dah bungkus ginilah kekdahnye..
okeh dah siap tag aku..bape agaknye markah mommyotai nak bagi ek?hehhe
ok mangsa tag aku of coz la...
Fiza Pepel
Jaa mama Hanis
Liza mama Alya
Huda ibu Danish, Dania & Danish
Gee mama Anis & Aina
Maswani ibu Hanim
Asmah
dah la tu je...selamat menjawab tag okeh!! jgn ngelat tau!!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

6 comments:

Shahida said...

eeee byknya stok lauk..awk org mn yerr..slm singgah

ryani said...

shahida: aala lauk utk sebulan terus..malas nak gi pasar 2-3 kali..kalo rajin msk 3weeks dah abih..masa tu brla top up sikit ;D
saya ni org melaka asalnye, tp skang family dah moved ke ganu...shahida org mana? singgah le sokmo ok =D

Shahida said...

lorrr..ida ingat org kelate..ee..ida org kelantan..suka singgah blog awk ..tgk citer awk masak..eee..

ryani said...

ala ore kelate gok sikit2 ni...dulu penah dok KB 2thn..pastu dok besut..setakat nok kecek klate tu no hal le..hikhik

Shahida said...

oohh...pandai kecek klate la nih ..ee..puan yani kje kt ner ekk

ryani said...

keje? hehe xnak reveal le ida...kdg2 ade gak bg hint keje katne..xpe..kalo ida rajin baca blog ni ida tau saya keje katner yerk =D